Hoogbegaafdheid en autisme (2 dagen, 12 uren)

Dit is een tweedaagse cursus waarin je ontdekt wat autistisch denken inhoudt en hoe je deze kinderen effectief begeleidt.

Autisme is een stoornis die bij heel wat kinderen voorkomt, ook bij hoogbegaafde kinderen. Maar hoe herken je autisme bij kinderen met een hoge intelligentie? En hoe bied je de juiste begeleiding?

Vaak is het juist bij hoogbegaafde kinderen niet zo gemakkelijk om een juiste diagnose te stellen. Het gedrag van een hoogbegaafd kind kan bijvoorbeeld lijken op dat van een kind met autisme, terwijl van dit laatste helemaal geen sprake is. Ook kunnen autistische kenmerken minder zichtbaar zijn bij een kind met een sterke cognitie, omdat hij deze voor een deel compenseert vanuit zijn hoge intelligentie. Toch is een juist inzicht hierin van belang, zodat je het kind zo optimaal mogelijk kunt ondersteunen.

  • Geschikt voor

    Voor leerkrachten, docenten en kindercoaches

  • Trainers

    Adi van den Brande

  • Tijd

    2 dagen, 12 uren

 

Tijdens de eerste dag leer je wat autistisch denken inhoudt en hoe je autisme bij hoogbegaafde kinderen kunt herkennen. Hierbij wordt onder andere ingegaan op het effect van de hoge intelligentie: welke invloed heeft autisme op hoogbegaafdheid en hoe uit autisme zich bij hoogbegaafde kinderen?

“Tijdens de tweede dag ga je praktisch aan de slag. Je leert hoe je uitdagend materiaal kunt aanpassen, zodat ook kinderen met autisme ermee aan de slag kunnen.Hoewel we op de dag zelf aan de slag gaan met materialen voor de basisschool, zijn de werkwijzen ook bruikbaar voor het voortgezet onderwijs en de coaching.
In de namiddag ga je aan de slag met enkele coachingstechnieken, zodat je je communicatie beter kan afstemmen op een kind met autisme.”

“Na afloop van de cursus heb je als leerkracht, begeleider of coach zicht op autisme bij hoogbegaafde kinderen en weet je hoe je hen kunt helpen om optimaal tot ontwikkeling te komen.”

*Trainingen gaan door bij minimaal 6 deelnemers. Inschrijvingen kunnen tot 8 weken voorafgaand aan de training kosteloos worden geannuleerd. Bij annuleringen tussen de 4 en 8 weken voorafgaand aan de training wordt de helft van het aankoopbedrag teruggestort. Bij annuleringen binnen 4 weken voorafgaand aan de training is restitutie van het aankoopbedrag helaas niet mogelijk. Alle trainingen van Het TalentenLab zijn op HBO-niveau en er wordt van de deelnemers aan deze training minimaal een MBO denk- of werkniveau verondersteld. De studiebelasting bestaat uit 6 uren per trainingsdag (aanwezigheid) of 3 uren per trainingsmiddag, plus 4 uren voor zelfstudie bij meerdaagse trainingen. Na afloop van de training ontvangen deelnemers naslagwerk via e-mail en kunnen zij een certificaat van deelname opvragen. Er hoeven geen studiematerialen te worden aangeschaft. Vrijstellingen en/of speciale voorwaarden zijn niet van toepassing. Het copyright en het eigendomsrecht van het cursusmateriaal berust bij Het TalentenLab.

Bekijk hier ons volledige trainigsaanbod